Δυσκοιλιότητα

Η θεΗ θερ  Η θεραπεία περιλαμβάνει γενικές οδηγίες, χρήση φαρμάκων, τη βιοανάδραση (biofeedback) και διάφορες χειρουργικές τεχνικές.   

Οι ασθενείς πρέπει να προτρέπονται να καθιερώσουν μια σταθερή ώρα για την κένωσή τους, η οποία είναι προτιμότερο να είναι πρωινή γιατί η κινητικότητα του εντέρου είναι πιο έντονη μετά το πρωινό ξύπνημα και μετά τα γεύματα (πιο εύκολο για τα μικρά παιδιά).

Προτείνεται η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγρών και σωματική άσκηση.

Προσθήκη άπεπτου φυτικού υπολείμματος στη διατροφή γιατί αυξάνει το βάρος των κοπράνων και ρευστοποιεί τη σύστασή τους επιταχύνοντας τη διέλευση από το έντερο (βλέπε συνιστώμενη ποσότητα φυτικών ινών /ηλικία /ημέρα). Ωστόσο τα αποτελέσματα θα εμφανιστούν μετά από 1 εβδομάδα τουλάχιστον.

Όταν τα γενικά μέτρα δεν επαρκούν προτείνεται η χρήση υπακτικών: ο παιδίατρος-παιδογαστρεντερολόγος είναι υπεύθυνος για να συστήσει την κατάλληλη αγωγή.

Σε δυσκοιλιότητα βραδείας διέλευσης προτείνεται η χρήση προκινητικών παραγόντων.

Η χειρουργική θεραπεία είναι η τελευταία επιλογή, μόνο για πολύ σοβαρές καταστάσεις και μπορεί να γίνει ολική κολεκτομή ή ειλεοορθική αναστόμωση.

ΠΛΥΘΗΣΜΟΣ (έτη)

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ(gr)

1-3

19

4-8

25

Αγόρια 9-13

31

Κορίτσια 9-13

26

Αγόρια 14-18

38

Κορίτσια 14-18

26

Άντρες 19-50

38

Γυναίκες 19-50

25

Άντρες >50

30

Γυναίκες>50

21

 

 

 

ΦΡΟΥΤΑ

ΠΟΣΟΤΗΤΑ

ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ(gr)

Βατόμουρο

1 φλιτζάνι

8.0

Αχλάδι με φλούδα

1 μέτριο

5.5

Μήλο με φλούδα

1 μέτριο

4.4

Μπανάνα

1 μέτρια

3.1

Πορτοκάλι

1 μέτριο

3.1

Φράουλες

1 φλιτζάνι

3.0

Σύκα ξερά

2 μέτρια

1.6

Δαμάσκηνα ξερά

1 φλιτζάνι

7.7

Σταφύλια

60 ρόγες

1.0

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ/ΖΥΜΑΡΙΚΑ

ΠΟΣΟΤΗΤΑ

ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ(gr)

Σπαγγέτι ολικής άλεσης

1 φλιτζάνι

6.3

Κριθαράκι αποφλοιωμένο

1 φλιτζάνι

6.0

All bran δημητριακά

3/4 φλιτζάνι

5.3

Ποπ-κορν

3 φλιτζάνια

3.5

Μαύρο ρύζι μαγειρεμένο

1 φλιτζάνι

3.5

Ψωμί σικάλεως

1 φέτα

1.9

Ψωμί ολικής άλεσης ή πολύσπορο

1 φέτα

1.9

ΛΑΧΑΝΙΚΑ,ΚΑΡΠΟΙ,ΣΠΟΡΟΙ

ΠΟΣΟΤΗΤΑ

ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ(gr)

Φασόλια ξερά μαγειρεμένα

1 φλιτζάνι

16.3

Φακές μαγειρεμένες

1 φλιτζάνι

15.6

Μαύρα φασόλια μαγειρεμένα

1 φλιτζάνι

15.0

Αμύγδαλα

23 καρποί

3.5

Φυστίκια

49 καρποί

2.9

Πέκαν

19 μισά

2.7

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΠΟΣΟΤΗΤΑ

ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ(gr)

Αγκινάρα μαγειρεμένη

1 μέτρια

10.3

Πράσινα φασόλια μαγειρεμένα

1 φλιτζάνι

8.8

Μπρόκολο μαγειρεμένο

1 φλιτζάνι

5.1

Γογγύλια μαγειρεμένα

1 φλιτζάνι

5.0

Λαχανάκια Βρυξελλών

1 φλιτζάνι

4.1

Καλαμπόκι μαγειρεμένο

1 φλιτζάνι

4.0

Πατάτα ψημένη με φλούδα

1 μικρή

3.0

Τομάτα(πάστα)

1/4 φλιτζάνι

2.7

Καρότο ,ωμό

1 μέτριο

1.7

Σπανάκι

1 φλιτζάνι

2.5

Μελιτζάνα

½ φέτα

2.3

Λάχανο

½ φλιτζάνι τριμμένο

1.2

Ελιές

10 κομμάτια

1

Ρόκα

½ φλιτζάνι κομμένη

1

ΚΡΕΑΣ

ΠΟΣΟΤΗΤΑ

ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ(gr)

 

28 gr

0,1